Page content

Veel drinken en plassen hond

Sommige honden drinken altijd dezelfde hoeveelheid water, andere honden drinken weinig. Als baas van een hond let u op de water consumptie van uw hond. Het is verstandig naar de dierenarts te gaan als uw hond meer of minder drinkt dan normaal omdat dit een signaal kan zijn dat uw hond ziek is.

Drinkt mijn hond veel?

Een richtlijn voor de hoeveelheid water die een hond drinkt is ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht per dag. Een hond van 10 kg mag dus ongeveer 0,5 liter water op een dag drinken. De hoeveelheid drinken hangt natuurlijk ook af van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid lichaamsbeweging. En een hond die vers vlees of blikvoer krijgt, zal gemiddeld minder drinken dan een hond die op brokken staat. Als uw hond duidelijk meer drinkt of meer is gaan drinken dan voorheen, is het verstandig onderzoek te doen.

Plast mijn hond veel?

Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo’n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen. Met veel plassen bedoelen we grote hoeveelheden in een keer. De urine is vaak licht van kleur, uw hond is veel langer aan het plassen en kan zelfs in huis gaan plassen. Er ligt dan een grote plas. Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes. Dit kan passen bij blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag. U vindt dan alleen kleine plasjes en de hond kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!

Wat kunt u doen?

Als uw hond veel plast, mag u de waterbak nooit zomaar weghalen! Als uw hond dan namelijk onvoldoende kan drinken, kan hij/zij uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. Wat kunt u dan wel doen? Wacht niet te lang en vraag de dierenarts om advies.

U kunt zien of uw hond uitgedroogd is door de huid aan de zijkant van de borstkas op te tillen en los te laten. Gaat de huid niet direct terug in de normale positie? Dan is uw hond waarschijnlijk uitgedroogd. Ook kunt u het tandvlees beoordelen, dit hoort vochtig te zijn.

Oorzaken van veel plassen en veel drinken

Er zijn meer dan 15 oorzaken die kunnen leiden tot veel plassen en drinken. Voorbeelden van oorzaken zijn: nierfalen, baarmoederontsteking, suikerziekte, leverproblemen en de ziekte van Cushing.

Hoe stellen we de diagnose?

Het onderzoek begint met urine onderzoek, liefst van de eerste urine van de dag (ochtendurine). Dit wordt vrijwel altijd gevolgd door een bloedonderzoek. Ook kunnen daarna aanvullend urine onderzoek, een echografie, weefselonderzoek, röntgenfoto of andere onderzoeken nodig zijn.

Waaruit bestaat de behandeling?

Door vroegtijdig de oorzaak op te sporen, kunnen veel oorzaken nog behandeld worden. Als u te lang wacht, kan het soms al te laat zijn! Om welke behandeling het gaat, hangt af van de oorzaak.

Let op

Beperk nooit de hoeveelheid drinkwater! Uw hond kan hierdoor levensgevaarlijk uitdrogen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

  Comment Section

  4 reacties op “Veel drinken en plassen hond


  Door Angela op 21 januari 2018

  Ik heb een malterzer van 8 jaar. Ze drinkt de laatste tijd heel veel en moet vaak plassen. Ook doet ze het in huis. Als ik met haar loop plast ze 1x best veel en daarna telkens een beetje. Wel 5 of 6 x tijdens 1 wandeling. Wat zou dit kunnen zijn


  Door Dierenkliniek Horst - Dierapotheker.nl op 21 januari 2018

  Zo te lezen is uw Maltezer een teefje. Dan is inderdaad 5-6x plassen tijdens een normale wandeling vaak. Aangezien er vele oorzaken kunnen zijn voor een dergelijk gedrag, uiteenlopend van blaasontsteking tot een stofwisselingsziekte, is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan. Wat dan vaak handig is, in overleg met uw dierenarts, om wat verse schoon opgevangen urine al mee te nemen. Groeten, team Dierapotheker.nl


  Door Minke van Zaalen op 6 december 2017

  We hebben een pup van 12,5 week die veelndrinkt en voornamelijk in de avond veel plast. Drinkt zeker 1 liter water of soms meer. Overdag plast hij regelmatig om 2 uur, maar in de avond soms 3x achter elkaar in verschillende hoeveelheden. Een grote plas en soms nog 2 kleine plasjes erna. Soms 4x in het uur.
  Graag verneem ik of je een advies hebt mbt dit plas gedrag.
  Mvg,
  Minke van Zaalen


  Door Dierenkliniek Horst - Dierapotheker.nl op 6 december 2017

  Dag Minke van Zaalen, wij begrijpen uw vraag. Pups kunnen een plasgedrag vertonen dat niet overeenstemt met hoe een volwassen hond plast. Even de vraag wat voor pup u heeft. Van welk ras en vooral wat is het lichaamsgewicht? De hoeveelheid urine van een pup is namelijk vaak wat hoger dan van een volwassen hond. En de hoeveelheid urine is sterk afhankelijk van het gewicht van uw pup.

  Plaats een reactie


  *