Page content

Braken hond

Wat is braken?

Door middel van braken beschermt het lichaam zichzelf tegen schadelijke stoffen. Heel veel honden zijn wel eens misselijk of braken een keer. Het komt voor bij zeer veel verschillende ziektes en kan bijvoorbeeld ook optreden wanneer de hond iets verkeerds gegeten heeft of bij verandering  van voedsel. Verschillende oorzaken zijn:

Oorzaken binnen het maagdarmkanaal

Oorzaken buiten het maagdarmkanaal

  • Nierproblemen, leverproblemen, alvleesklierontsteking, baarmoederontsteking, evenwichtsstoornissen, reisziekte, etc.

Wat zijn de symptomen?

Naast het braken zelf, kunnen soms ook symptomen worden gezien van misselijkheid. Dit kan zijn: minder eten, langzamer eten, smakken, boeren laten, veel slikken, kwijlen en gras eten. Soms zijn ook andere tekenen van ziekte aanwezig, zoals koorts en diarree. Als een hond veelvuldig braakt, kan hij/zij ook uitdrogen. Zeker bij kleine honden en puppy’s is dit een risico!

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?

Als uw hond een keer braakt en verder vrolijk en niet ziek is, kunt u vaak gerust afwachten. Neem contact op met de dierenarts als uw hond iets verkeerds heeft gegeten, vaker braakt, algemeen ziek is of koorts heeft (>39,5°C) , een dikkere buik krijgt (zie informatie over maagtorsie) of geen water binnenhoudt en risico loopt op uitdroging. Ook als een hond meerdere keren per maand braakt, is hetbelangrijk om verder onderzoek te doen.

Waaruit bestaan het onderzoek en de behandeling?

Tijdens het consult kan de dierenarts uw hond lichamelijk onderzoeken. In sommige gevallen wordt dan besloten alleen de symptomen te bestrijden met medicijnen tegen braken en misselijkheid en/of een aangepast voedingsadvies. Ook kan het zijn dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie. Als uw hond al aan het uitdrogen is, kan een infuus worden gegeven. Uw hond zal dan in onze kliniek worden opgenomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

    Comment Section

    0 reacties op “Braken hond

    Plaats een reactie


    *