Page content

Epilepsie bij de hond

Wat is het?

Epilepsie is simpel gezegd kortsluiting in de hersenen. Er zijn verschillende vormen van epilepsie:

  • Primaire epilepsie. Dit is de meest voorkomende vorm en treedt voor het eerst op bij honden van 0.5-5 jaar leeftijd. De hond heeft tussen de aanvallen door nergens last van en met onderzoek kunnen geen afwijkingen worden gevonden. Deze vorm komt bij bepaalde rassen vaker voor.
  • Secundaire epilepsie. Hierbij zijn afwijkingen in de hersenen of in het bloed aanwezig, waardoor een epileptiforme aanval wordt uitgelokt.

Wat zijn de symptomen?

De bekendste vorm van epilepsie is de vorm waarbij in rust plotseling bewustzijnsverlies optreedt, het hele lichaam verstijft en vervolgens schokkerige bewegingen/krampen vertoont, speekselvloed optreedt en de hond zijn of haar urine en soms ook ontlasting laat lopen. Naast deze gegeneraliseerde vorm bestaat ook een vorm van epilepsie waarbij het bewustzijn niet verloren gaat, maar waarbij ‘slechts’ krampen/trillingen van een deel van het lichaam optreden, bijvoorbeeld van de poot, oor, oog of lip. Dit wordt een focale (partiële of gedeeltelijke) toeval genoemd.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is niet altijd meteen duidelijk of er sprake is van een epileptische aanval of dat er toch iets anders aan de hand is. Het maken van een filmpje (bijvoorbeeld met uw telefoon) is voor uw dierenarts ideaal om beter te kunnen bepalen of het mogelijk om epilepsie gaat of niet. Daarnaast zal lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend (bloed)onderzoek worden uitgevoerd. Ook kan een CT- of MRI-scan worden geadviseerd. Zo kan onderscheid gemaakt worden tussen primaire en secundaire epilepsie.

Wat kunt u doen tijdens een epileptische aanval?

Een hond kan tijdens een epileptische aanval gedesoriënteerd zijn en minder goed zien/ruiken/horen. Laat uw hond dus het liefst zoveel mogelijk met rust in een omgeving waar hij/zij zichzelf niet kan bezeren. Kom ook niet bij de bek en probeer de tong niet uit de mond te trekken. Het komt zelden tot nooit voor dat een hond op zijn tong bijt. Maak bij voorkeur een filmpje en houd bij hoe lang de aanval duurt. Duurt de aanval langer dan enkele minuten of volgen er meerdere kleine aanvallen kort op elkaar, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Ligt een oorzaak ten grondslag aan de epilepsie, dan zal gekeken worden of deze behandeld kan worden. Daarnaast kan een (levenslange) behandeling met medicijnen tegen epilepsie worden ingesteld. Per dier zal gekeken worden wat de meest optimale methode is.

Tijdens een langdurige (20 minuten) gegeneraliseerde aanval kunnen oververhitting en onomkeerbare schade aan de hersenen ontstaan. Het is dus belangrijk om tijdig een dierenarts te raadplegen!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Comment Section

2 reacties op “Epilepsie bij de hond


Door Schieveen op 10 januari 2018

onze bijna driejarigre flatcoated retiever lijkt epilepsie te hebben. De dierenarts heeft dit nog niet kunnen diagnosttiseren. De hond blijft nog altijd hondenpoeop eten. Kan het eten van hondenpoep ook gelijkende symptomen vertonen?


Door Dierenkliniek Horst - Dierapotheker.nl op 10 januari 2018

Om even rechtstreeks op uw laatste vraag in te gaan, het poep eten van honden heeft zelden een medische oorzakelijkheid. Een uitzondering daarop kan een verminderde werking van de pancreas zijn, maar vrijwel altijd is er sprake van minder gewenst gedrag zonder medische oorsprong. Zie ook het artikel over poep eten.

Afhankelijk van de frequentie van voorkomen van de toevallen die uw hond heeft, is het meer van belang om de diagnose epilepsie al dan niet te stellen. Weet wel dat uw hond tussen de aanvallen door eigenlijk nergens last van heeft. Succes en beterschap, Team Dierapotheker.nl

Plaats een reactie


*