Page content

Geriatrisch vestibulair syndroom hond

Wat is het?

Met enige regelmaat zien we patiënten in de spoeddienst verschijnen waarvan eigenaren denken dat ze een TIA of hersenbloeding hebben. Bij honden komt dit echter zeer zelden voor en moeten we eerder aan het Geriatrisch Vestibulair Syndroom denken. Dit is een aandoening waarbij de 8e kopzenuw betrokken is, die voor meestal spectaculaire houdingsstoornissen zorgt. Wat er precies misgaat en waarom, is op dit moment nog niet bekend. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar we zien het vooral bij oudere honden.

Wat zijn de symptomen?

Vaak ontstaat het acuut (binnen enkele uren) en het kan er zeer heftig uit zien. Er kunnen verschillende neurologische klachten zijn: scheve kop, heen en weer bewegen van de ogen (nystagmus), rondjes lopen, omvallen, dronkemansgang (ataxie), niet meer goed kunnen lopen of opstaan en braken. Deze symptomen passen bij een probleem in het evenwichtsorgaan.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek, neurologisch onderzoek, ooronderzoek, bloedonderzoek en eventueel een MRI-scan kunnen andere oorzaken voor de neurologische verschijnselen worden uitgesloten.

Waaruit bestaat de behandeling?

De vooruitzichten van een patiënt met het geriatrisch vestibulair syndroom zijn prima. Binnen enkele dagen tot weken zullen de verschijnselen vanzelf volledig verdwijnen. Behandeling met medicijnen is doorgaans niet nodig.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Comment Section

4 reacties op “Geriatrisch vestibulair syndroom hond


Door Ellen op 15 februari 2018

Hoe kan ik mijn hond laten plassen. Met het Vestibular Syndroom..Door Jacqueline Koppel op 5 januari 2018

Kan het Geriatrisch vestibulair Syndroom bij een hond meerdere keren terugkomen of is het dan misschien iets anders? Kan het kwaad voor de hond. De hond die ik ken wordt er erg misselijk van is daar iets tegen te doen zodat ze het niet meer krijgt?


Door Dierenkliniek Horst - Dierapotheker.nl op 5 januari 2018

Bekend is dat dit syndroom meestal eenmalig is bij een hond. Wel kan een hond wat meer “dement” zijn na dit te hebben doorgemaakt.

Een enkele keer maakt een hond dit syndroom vaker door. Een goede verzorging is dan het belangrijkste wat u kunt doen voor uw hond.

Misselijkheid hoort op zich bij dit syndroom, maar een andere oorzaak is natuurlijk nooit uitgesloten. Weet wel dat het ongemak dat uw hond er van heeft beperkt is. Het beste voor de hond die dit meemaakt. Team Dierapotheker.nl

Plaats een reactie


*